LA RUTA DE LA BANQUETA A MOLLERUSSA, COMENÇA A LA ZONA NORD DE LA CIUTAT, ON OFEREIX CONÈIXER LA CANALITZACIÓ DE L’AIGUA DE REG, TOT DESCOBRINT LA CIUTAT, I LA HISTÒRIA TRANSFORMADORA DEL TERRITORI QUE VA SUPOSAR EL CANAL D’URGELL.

UN TRAJECTE-PASSEIG QUE ES POT FER TANT A PEU COM EN BICICLETA, I PRÀCTICAMENT NO TÉ DESNIVELL.

EL TRAM QUE PASSA PER LA CIUTAT OFEREIX PASSOS PEATONALS I CARRIL BICI.

A partir del Camí de Belianes – Farinera, ja és camí i és el recorregut habitual dels Mollerussencs.

Seguint al costat de la tercera sèquia principal dels Canals d’Urgell a l’ombra dels plataners originals i dels nous que hem plantat, observant els bonics paisatges entre conreus i fruiters.

Una de les zones d’esbarjo i pulmó verd del Pla d’Urgell, més reconegudes pel seu gran valor natural i històric.

Una ruta fàcil, familiar, de descoberta i cultural.

Hi ha opcions d’altres i diverses rutes per l’entorn, en aquest enllaç a WikiLoc les trobareu.

NOSALTRES US PROPOSEM EL PASSEIG CLÀSSIC, PER ON COMENÇA LA BANQUETA DE MOLLERUSSA, PER ANAR DESCOBRINT INDRETS I LLOCS EMBLEMÀTICS DE LA RUTA, I EN DEFINITIVA DE LA HISTÒRIA I CULTURA DELS CANALS D'URGELL, TOT PASSEJANT...

Inici Ruta Banqueta Mollerussa al Salt del Duran

Inici - Banqueta Nord

L’inici de la Ruta es troba al costat mateix de les instal·lacions de la fruitera Nufri, camí asfaltat fins a la zona del canal soterrat – urbanització Urgell.
Precaució, entrada i sortida de camions.
Hi trobareu arbres (lledoners) recent plantats seguint el trajecte.

Canal soterrat - Urbanització Urgell

En aquest tram es va soterrar el canal tot i deixar-hi arbres per intuïr el trajecte. Hi trobarem la Urbanització Urgell de xalets, diferenciats per teulades de pissarra. Tambè s’hi troben bancs per al descans i papereres.
És un tram concorregut pels habitants de la zona nord de Mollerussa.

Ruta Banqueta Mollerussa - Canal Soterrat
Ruta Banqueta Mollerussa Pas nivell

Pas a nivell, futur pas elevat

Atenció al creuar el pas a nivell, doncs no hi ha cap tipus d’indicació de si s’apropa algún tren. Hi ha en projecte realitzar un pas elevat.

Passeig la Salle

Al Passeig La Salle trobarem estudiants d’aquest centre de formació i al capdamunt del carrer una escultura de Sant Joan Baptista de La Salle, creada per l’escultora Marta Tarragona i Pons, ex alumna de La Salle Mollerussa, i de la foneria artística Fundestí (de Valls). Obra inaugurada el 4 de juny de 2006, patrocinada per l’empresa Nufri, commemorant el centenari de La Salle a Mollerussa (1905-2005)

Ruta al Salt del Duran, Passeig la Salle
Ruta Bannqueta Mollerussa - Casa Vilaró - Seu ACUDAM

Casa Vilaró - Seu de l'ACUDAM

L’edifici es va construir entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Les seves funcions era albergar-hi les oficines dels caps de l’explotació de la Societat del Canal d’Urgell. Durant la guerra civil va ser lloc de reunió del Sindicat UGT, que van realitzar una vaga a la Casa Canal durant el mes de juny de 1936 i durant la guerra es van apropiar de la casa. Fins aquelles dates era coneguda com a Casa Xalet i després de la guerra va ser coneguda com a Casa Vilaró, atès que, Llorenç Vilaró, cap de l’explotació durant el primer franquisme i tenia el seu despatx.

L’edifici es va mantenir en propietat de la Societat Canal d’Urgell fins a l’any 1975, quan aquesta torre modernista va passar a ser la seu de l’associació ACUDAM.

ACUDAM és una entitat sense ànim de lucre que es va crear el 1975 per iniciativa de mares, pares i famílies de persones amb discapacitat intel·lectual.
Web: >> https://www.acudam.org/

Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell - Museu de l'aigua

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, anteriorment anomenada Sindicat General de Regs del Canal d’Urgell, és una Comunitat de Regants que agrupa els propietaris de finques de reg i altres aprofitaments -abastiments i salts hidroelèctrics- dins de la zona concessional del Canal Principal d’Urgell, les seves quatre séquies principals i del Canal Auxiliar o Subcanal d’Urgell.

Va néixer el 1862, amb el nom de Sindicat General de Regs del Canal d’Urgell, per defensar els interessos de l’anomenat “país regant” davant l’empresa constructora i concessionària del canal, la «Sociedad Canal de Urgel». Aquesta infraestructura, al cap de noranta-nou anys, un cop caducada la concessió, va revertir a l’Estat, i actualment, després de més de cent cinquanta anys d’existència, continua essent administrada per aquell primer Sindicat de regants transformat ara en Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.

Té el seu domicili a la Casa Canal de Mollerussa. Tambè si troba el Museu de l’aigua, un centre d’interpretació on s’explica d’una manera amena i didàctica com s’ha transformat el territori gràcies a la construcció dels canals d’Urgell.
És interessant la visita al museu si voleu profunditzar en la ruta i la història del Canal. Us adjuntem un enllaç on trobareu els dies i hores que es pot visitar.
Web: >> https://canalsurgell.org/

Ruta Banqueta Casal Canal

Els Negrals - Pavellons Firals - Antiga Forestal d'Urgell

La Forestal d’Urgell, empresa paperera fou fundada com a Societat Anònima el 15 de març de 1890.

A partir d’aquesta data, la societat anà ampliant llur capital i es construïren nous edificis. Ha sigut un dels puntals econòmics de Mollerussa fins que l’any 1980 es presentà en suspensió de pagaments. Des de llavors la fàbrica resta tancada.

L’alternador del Salt del Duran proveïa l’electricitat a aquesta empresa.

A partir del mes de febrer de 1980, data en què l’empresa feu suspensió de pagament començà l’enderrocament dels edificis, el qual finalitzà el mes de setembre del mateix any. Ha restat en peu el xalet del propietari (el qual formava part del conjunt), les oficines noves (actualment seu del Centre Mèdic Pla d’Urgell).

La resta d’edificis es van enderrocar i ara hi ha la urbanització d’habitatges Els Negrals. Les cinc naus (una és propietat privada i les restants de propietat municipal, han estat aprofitades per l’Ajuntament i Fira de Mollerussa per allotjar-hi les Fires i altres activitats esportives i culturals.)
Web Fires de Mollerussa >> https://fira.com/

Avinguda del Canal

En aquest tram trobareu un passeig al costat del canal, i gran quantitat de comerços, negocis i restauració ubicats en el trajecte. Ideal per a parar i fer un mos.

Si feu la visita en dimecres hi trobareu parades part del mercat setmanal.

I al Març pels vols del 19, hi trobareu stands i exposicions. part de la Fira de Sant Josep.

Carrer i Camí de Belianes - Antiga Farinera

Al Carrer de Belianes hi trobareu el canal soterrat, amb dues places enjardinades indicant el trajecte, tambè hi ha la Comissaria dels Mossos d’Esquadra. (per si cal..)

Més amunt hi trobarem on hi havia l’antiga farinera, avui enderrocada.
La Farinera de Mollerussa era el molí de farina on els habitants del poble i el veïnat anaven a fer el pa. Construït cap als volts del 1850, després de la Guerra Civil va quedar inhabilitat. Posteriorment fou magatzem d’una nau de pinso.

Aquesta farinera començà a treballar utilitzant el primitiu sistema de dues moles que trituraven el gra i, posteriorment, amb ajut d’una ventiladora, es netejava d’ordi i el blat. El primer procediment motriu emprat era l’hidràulic, fent servir el pas de la séquia del canal. El segon procediment, més modern, va ser la posada en marxa d’un motor “Robson”, amb fuel quan no baixava aigua. El tercer ja fou la força elèctrica.

Institut Salt del Duran

El nou Institut de Mollerussa, ha adoptat el nom de Salt del Duran, així doncs Institut Salt del Duran, on hi tenim un contacte permanent per la realització d’activitats de didàctica, lleure, etc… Descobertes de l’entorn, crèdits de síntesi…
Web >> https://agora.xtec.cat/institutdemollerussa4/

Institut Salt del Duran Mollerussa

El Salt dels Llums

Al Salt dels Llums tambè s’hi produïa corrent, i va ser explotat per companyies elèctriques com La Canadiense, Riegos y Fuerzas del Ebro o FECSA.
Al costat mateix hi ha la casa on hi vivia el responsable d’aquest Salt.

Antiga Casella

En aquestes cases que trobarem en diversos indrets del Canal d’Urgell, hi vivia el canaler, que era l’encarregat del manteniment de les infraestructures del canal i de la distribució de l’aigua per les boqueres. Una altra de les tasques dels canalers fou la plantació de l’arbrat al voltant dels canals.

En la construcció de les Caselles destaquem la utilització dels maons com a elements decoratius de les obertures i de les cantoneres, que ens trasllada per força a inicis del segle XX, quan era una tècnica constructiva molt utilitzada. L’altre element a destacar són els murs de tàpia, una de les solucions constructives més utilitzades a la plana de Lleida en les construccions rurals.

Casella Ruta Mollerussa al Salt del Duran

Via Crucis

Aquest tram l’anomenem Via Crucis, és el primer lloc on vam plantar arbres recent fundada l’associació 2018-19. Tot i ser llavors aprenents i principiants els vam deixar tant ben alineats, que algú va dir… sembla un Via Crucis i així es va quedar.

Dipòsits Municipals de l'Aigua

En aquest recinte s’hi ubica els dipòsits municipals de l’aigua que proveeix la Mancomunitat Mollerussa – Palau d’Anglesola.

Pont de Pedra - Camí a Golmés

En aquest punt és per on accedeixen al trajecte els habitants de Golmés. Doncs si seguim aquest camí farem cap a la població.

El Salt del Duran

El Salt del Duran és un salt d’aigua de 4,5 metres de desnivell brut, situat a la tercera séquia del Canal d’Urgell, uns 4 km més amunt de Mollerussa, en un extrem del terme municipal de Golmés i prop del terme de Vilanova de Bellpuig. Es tracta d’un salt força conegut per la població de la zona, en tant que durant anys va proveir d’electricitat La Forestal d’Urgell, una paperera que durant anys fou el motor industrial de Mollerussa i territoris veïns.

A la vora del salt, en una enclotada, hi ha una obaga fresca rodejada d’arbres, on es troba la font del salt del Duran, d’aigua fresca no potable i una casa de maquinària, on anys enrere se situava l’alternador que produïa l’energia elèctrica. A la part més alta, ja a peu de canal hi ha l’antiga casa dels Duran, que va ser la família que durant anys es va encarregar de la vigilància i la gestió del salt.

L’origen del salt sembla que és anterior a la Forestal, ja que el nom de “salt del Duran” fa referència a la família de Josep Duran i Ventosa, un industrial d’ascendència barcelonina que inicialment es dedicà al vi, els alcohols i els destil·lats (amb l’empresa Ricomà, Duran i companyia) fins a finals del segle xix, quan optà per introduir-se al negoci fariner tot creant la Farinera Duran, que s’alimentava d’un salt d’aigua de la tercera séquia del Canal d’Urgell. L’any 1901, els Duran iniciaren l’explotació dels salts d’aigua del Canal per produir electricitat, fundaren la cèlebre paperera La Forestal d’Urgell i el salt d’aigua que inicialment havia fet funcionar la farinera va passar a proveir la paperera d’electricitat.

L’electricitat transitava a través d’un entramat de fils que recorrien la tercera séquia del Canal d’Urgell per endinsar-se a Mollerussa i arribar a les naus de la fàbrica, que es va mantenir operativa fins a l’últim quart del segle xx.

Font: Viquipèdia

Casa dels Duran Salt del Duran

FI DE LA RUTA… però si encara teniu corda…

Plataner de les 7 branques a Vilanova de Bellpuig

Podeu seguir el camí per la part dreta del Salt, i hi trobareu el Plataner de les 7 branques, la població Vilanova de Bellpuig i l'inici de la 3a séquia amb el Canal d'Urgell

Si encara teniu energia i ganes, podeu continuar el trajecte seguint la banqueta que us durà al plataner de les 7 branques, arbre d’interès local a Vilanova de Bellpuig.

Aquest és un arbre centenari que té un perímetre a la base de 7,5 metres i una altura de 35 metres. Aquesta ramificació oberta des de la base el fa un exemplar únic a tota la comarca del Pla d’Urgell.

Si seguiu trobareu la població de Vilanova de Bellpuig i finalment el Canal Principal, El Canal d’Urgell on comença la tercera séquia, la nostra.

 


SALUT I DISFRUTEU DEL TRAJECTE!

Si us bé de gust podeu penjar les vostres fotos al nostre Facebook > https://www.facebook.com/groups/851744114909472

O etiquetar-nos a Instagram amb #amicsbanquetamollerussa >
https://www.instagram.com/amicsbanquetamollerussa/

Moltes gràcies!